Articol
Ioan Neacsu - Thu Apr 09, 2009 @ 05:40AM
Commentaires: 0

Marti, 7 aprilie ar fi trebuit sa postez obisnuitul articol pe blogul "Lumea vazuta din fotoliu", dar este inchis, desi situl weblog.ro functioneaza. Il postez aici, odata cu un semn de intrebare: ce se intampla?

15 Justiţie paralelă

Domnul Gigi Becali a fost luat din pat şi arestat cu mult tam-tam, spectacolul mediatic amplificat de ecouri tolcşoviste interminabile aducând pentru a nu ştiu câta oară justiţia în centrul atenţiei. Vina arestatului stă în faptul că şi-a făcut singur dreptate, recuperându-şi o maşină furată. Hoţii, revoltaţi, l-au reclamat pentru „lipsire de libertate”. Poliţia, supărată că a pierdut prilejul de a demonstra cât de profesionist urmăreşte ea un furt de maşină, a desfăşurat forţe impresionante pentru a arăta de ce-i în stare. Procurorii şi-au amintit cum îi beştelea domnul Becali pe toate canalele de televiziune şi au emis repede ordinul de arestate. În sfârşit judecătorii, loviţi în orgoliu, au declarat o crimă periculoasă tentativa cuiva de a-şi face singur dreptate, ca şi cum am fi în junglă, nu într-un stat de drept. "Organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, iar neacceptarea acestui principiu ar însemna pentru toţi cetăţenii că au posibilitatea de a-şi face singuri dreptate, prin sancţionarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite” spune cu emfază judecătoarea, chiar dacă fraza şchioapătă. Tribunalul menţine hotărârea judecătoarei, ba chiar şi judecătorii violeţi au citit, solemn, stând băţoşi în picioare, o scrisoare deschisă în care afirmă că o hotărâre judecătorească este dincolo de orice discuţie, că judecătorii sunt intangibili. Supărarea lor vine şi de acolo că guvernul vrea să impoziteze cu 90 % salariile mai mari decât salariul preşedintelui, ori ei au toţi salarii de câteva ori mai mari! Tună şi fulgeră că nu se respectă principiul separaţiei puterilor în stat, că nu se ţine cont de inamovibilitatea lor, calitate care-i transformă într-un soi de semizei, dar nu spun câte milioane de euro plăteşte statul român drept despăgubiri pentru persoanele care au reclamat la CEDO sentinţe aberante. Sigur că există principiul separaţiei puterilor în stat, dar el este dublat de controlul reciproc al acestor puteri. Puterea judecătorească nu este deasupra celorlalte, ea trebuie legiferată de parlament, nu să–şi stabilească singură nivelul de salarizare, de exemplu. Cum plăteşte un judecător care dă o sentinţă greşită? Dacă un proces casat la CEDO costă statul câteva milioane de euro, de ce să nu le plătească judecătorul vinovat? Un proces odată încheiat poate face obiectul comentariilor de tot felul: ziariştii pot comenta cât vor, ba chiar orice om are dreptul constituţional la opinie.

Dar să revenim la „justiţia paralelă”. „Patru localnici din comuna braşoveană Racoş au ajuns la spital după ce au fost bătuţi de trei ţigani. Victimele spun că agresorii au intrat în localul din comună şi fără motiv au început să-i lovească cu pumni, bâte şi pietre. Revoltaţi, sătenii vor să-şi facă singuri dreptate.” Am citat de pe internet, dar ştirea a făcu ocolul tuturor mass-media. Poliţiştii îi cunosc pe făptaşi, dar îi lasă în pace. Au dreptate sătenii să-şi facă „justiţie paralelă”? Şi hoţii care au furat maşina lui Gigi Becali sunt cunoscuţi drept „hoţi de maşini de lux”, aş zice că-i un fel de titlu nobiliar, ei sunt protejaţi în libertate. Poliţia, procuratura, justiţia, în loc să ne apere pe noi de hoţi şi de bătăuşi, îi apără pe ei de eventuala „justiţie paralelă”. Sigur că, dacă am trăi într-un stat de drept, autorităţile ne-ar asigura deplina securitate în care am trăi liniştiţi, fără să ne treacă prin cap că-i nevoie să ne facem singuri dreptate. Nu suntem în evul mediu, când haiducii erau eroii justiţiari cântaţi în balade. Nu suntem nici măcar în colonii, să fie nevoie de un Zorro care să facă „justiţie paralelă”. Dar atunci când o doamnă trecută bine de 80 de ani, doamna Maria Enache de pe str. Panselelor din Bacău, care vede cu dificultate, este furată de o consilieră juridică (sic!) în complicitate cu un notar şi un avocat soţ de „doamnă parlamentar”, cu martori mincinoşi şi judecători care dau sentinţe strâmbe şi este în pericolul de a fi dată afară din casă, cum să crezi că trăieşti într-un stat de drept? Citesc în „Jurnalul naţional” o investigaţie cu titlul „Furaţi cu notaru’” în care se relatează cum o reţea organizată în jurul lui Aurel Ursaru a reuşit să-şi însuşească mai multe proprietăţi ale unor bătrâni din Bucureşti, care au fost păcăliţi şi chiar escrocaţi. Cazul cunoscut de mine din Bacău nu este deci o excepţie. De fapt cele şase-şapte întâlniri ale mele cu justiţia s-au soldat, fără excepţie!, cu sentinţe nelegale şi netemeinice, cum spun juriştii. Dacă mai amintim de povestea cu zecile de mii de permise auto falsificate, de cea de la Timişoara cu acte de identitate false emise de Poliţie pentru a fura credite, vedem că există o complicitate între poliţişti, procurori, judecători, notari, hoţi, criminali, violatori etc.

De acord, nu trebuie să ne facem singuri dreptate, nu există „justiţie paralelă”, ne apără instituţiile statului de drept. Dar de poliţişti, de procurori, de judecători, de notari, cine oare ne apără?

7 aprilie

Commentaires: 0

Postez un commentaire
powered by Doodlekit™ Free Website Builder